Hvor skal naturen have lov til at være? Livets mangfoldighed – biodiversiteten – er stærkt nedadgående i hele verden, og det gælder også i Danmark, primært fordi det ikke har lov til at leve og udfolde sig nogle steder. Landbrug, skovbrug, byer, parker og haver optager alt sammen den plads, som naturen engang havde.

Bag Vildskab står jeg, Katrine Turner. Jeg har altid været fascineret af naturen. Derfor valgte jeg også at blive uddannet biolog, og lavede en ph.d. om forholdet mellem naturen og samfundet, og om hvordan vi forvalter landskabet bæredygtigt. Min interesse for vilde haver opstod, da jeg overtog min egen lille kolonihave. Den var så kontrolleret og friseret, at jeg fik stress bare af at kigge ud af vinduet. Der var slet ikke plads til noget af det natur, jeg havde ønsket mig at være tættere på. Så jeg lagde haven ud som vild, og siden da har jeg arbejdet med at få gjort flere danske haver og fællesarealer vilde.

Så hvad kan vi selv gøre? Der er faktisk en masse du, som almindelig person, kan hjælpe med. Det handler om at give plads,  og give slip på noget af kontrollen, som ellers gennemsyrer vores landskab. Hvad der er ukrudt for dig i haven, er måske en vigtig nektarkilde eller larveplante for insekter, og dermed vigtig for alt det, der lever af insekterne så som fugle, padder og pattedyr. Hvad du synes er rod i haven som afklip, stenbunker, sandbunker og gamle brændestakke, er også vigtige levesteder for alle de dyr, der finder ind i haven. Følg med på Vildskab bloggen, og på Instagram og Facebook, og bliv klogere på hvordan du kan få mere natur, tættere på.