Guld og grønne skove – naturen ind i haven. Kamp til hækken uge 4

Så nåede vi til den opgave, som vi troede ville blive den sværeste af dem alle: At lave et aktivitetsområde i vores Naturhave til Tv2-programmet Kamp til Hækken. 

Vores store arbejde med at finde, sammensætte og plante alle de forskellige bede til i episode 3, var allerede begyndt at give pote: Masser af sommerfugle, svirrefluer og vilde bier havde fundet vej til vores have. Men det var ikke nok – vi ville have mere! Mere dødt ved, flere forskellige små økosystemer, mere sjov, flere oplevelser – og meget mere liv i haven.

Humlebierne trivedes godt i det nyanlagte blomsterbed – men vi ville have mere liv i haven.

Vi havde rigtig mange ideer oppe og vende (en kæmpe trærod at klatre på, et vildmarksbad, en stor sandkasse, et shelter, et bålsted mere, akustiske musikinstrumenter af træ…), men det var ikke til at vide,  hvad dommerne tænkte. Og udfordringen for os var også, hvordan fik vi naturen puttet ind i aktiviteten?

Det er jo ikke i den friserede forhave med granitskærver og eksotiske importerede blomster i krukker, at det er sjovt at gå på opdagelse. Nej, det er nede bagved, hvor mor og far har kompostbunken og haveaffaldet liggende, og hvor træerne skygger lidt for meget. Der hvor man må rode, for rod giver liv.

Hvem kan ikke huske hulen nede bagest i haven? Rod giver liv og oplevelser

Til sidst droppede vi alle planer om at leve op til dommernes forventninger, vi kiggede på hinanden og sagde, hvad mangler her i vores have? En skov! Ok, så vi laver en skov. Hvad plejer vi at bruge vores tid på i naturen? Gå på opdagelse! Ok. Jamen så skal vi jo bare lave en skov man, kan gå på opdagelse i!

Som sagt så gjort. En skov har den fordel at den er fyldt med dødt ved (nedfaldne grene, væltede træstammer), og blade der komposterer i skovbunden. Her gemmer sig et hav af rigtig sjove oplevelser – orme, snegle, bænkebidere, svampe og biller.

En god bunke gammel brænde er fuldt af liv, så det skulle vi selvfølgelig have ind i haven

Nå, men tilbage til anlæg af haven. Vi startede med at rydde området for vilde planter. De andre holdt alle deres områder fri for ukrudt hele tiden, men vi lod med vilje alt stå, for at have en masse gode nektar- og larveplanter til sommerfuglene. Men nu måtte noget af det vige til fordel for skoven.

Lilli starter på den ret store opgave med at fjerne de vilde planter i det der skal blive skovområdet. Det tog en hel dag.

Den største udfordring blev at skaffe pottetræer i august, så mens vores lidt aparte forespørgsel på pottetræer (arter som hassel, lind, hyld, røn mm) summede på plantecentrene tog vi en tur til Mols og besøgte Lars. Det er nok et af de mest gennemsøgte og undersøgte stykker dansk natur, hvor der i høj grad eksperimenteres med at skabe vild natur og oplevelser.

Selvom både vi nok kan betegnes nørder, så er Lars vores go-to übernørd, når det handler om at undersøge og artsbestemme småkryb. Lars gav os en fuld rundvisning på Molslaboratoriet og viste os, hvor simple redskaber der faktisk skal til, når man skal gå på opdagelse.

Lars viser os nørdeudstyret til laboratoriehjørnet

Alt man skal bruge er et par syltetøjsglas, og evt. et net og en pincet, og gerne en hvid bakke, men mindre kan sagtens gøre det! Alt i alt købte vi nørdudstyr for under 1000,-, men så var der også både lup, en god artsbestemmelses-bog, og et par fine terarier med.

Det samlede nørdeudstyr var ret nemt at få fat i, og meget af det har de fleste allerede i huset.

For at få højnet skoveffekten, hentede vi en masse stammer og grene fra skoven omkring slottet, og samlede blade for at skabe en naturlig meget fugtig og stillestående luft i skovbunden – og selvfølgelig også for at fange den rigtige stemning.

En gammel stub blev bare vildt flot da den kom ind i skovhjørnet. Tjek lige mudderet. Det var en af de mest regnfulde perioder på hele sommeren og vi skøjtede alle rundt

Derudover blev det endnu engang sat et par hundrede små danske plante-plugs af skovmærke, vårfladbælg, skovsyre, violer og skovforglemmigej, samt indsamlet en masse gamle grene og skovbund. Der blev også plads til en stor kvasbunke, hvor pindsvinet kunne kravle ind og gemme sig. Derudover lavede vi også et lille hjørne, hvor der kunne hugges brænde til vores bålplads i køkkenet, for Lilli var opsat på at have et sted, at svinge øksen.

De små plugs som de groede til, det blev kun smukkere med tiden.

Vores efterspørgsel på træer til vores store skovbed, endte med en håndfuld temmelig forkølede birketræer og nogle hassel og hyldetræer, der blev sat i sidste øjeblik – i mørket – og vi kom i begejstring over at høre natuglen tude til at bruge lidt for meget tid på at snakke med uglen i stedet for at blive færdig med opbindingen, hvilket dommerne desvære bemærkede 😉

Vi måtte færdiggøre arbejdet i lys af lokkelampen, for vi blev hele tiden distraheret af alle mulige sjove dyr, der kom frem efterhånden som mørket lagde sig over haven. Vi er virkeligt glade for at de fine natteoptagelser er kommet med i programmet, for natten er magisk i naturen! Det er en kæmpe oplevelse at høre uglen, se flagermusene, følge pindsvinets møflen og bare se det mylder af liv der kommer frem ved lyslokker-dugen.

Nat i haven er altså helt magisk – også selvom man kommer til at sluge et insekt eller to.

Det område vi havde sværest ved at gennemskue til at starte med, endte faktisk med, ikke alene at være det sjoveste område at lave, men også det nemmeste, for vi slap alle ideerne om hvad der forventes, og blot gik efter vores egne følelser og behov. Så drop tanken om, hvad naboen tænker, og nyd din have lige præcis som du vil have den, med ukrudt og gamle træstakke.

Skovbund med nørdudstyr – klar til at gå på opdagelse.

Den anden vigtige pointe med vores lille skovhjørne, er at det blev meget naturagtigt, det var vitterligt som at stå midt i en skov! Alle undersøgelser viser at det er sundt at være i naturen, at naturen giver os ro, hvilket vi begge kan skrive under på af egne erfaringer. Så man behøver altså ikke begive sig laaaangt ud i skoven, eller laaaangt ud i mols bjerge, naturen kan sagtens trækkes ind i haven, lige uden for din hoveddør.

Svampe i skovbunden i haven.

Vi er glade for at dommerne også satte pris på vores naturstykke, og vi brugte pengene til at betale os fra noget af det hårde fysiske arbejde, vi godt kan mærke for alvor er begyndt at tære på os, her mere end halvejs i projektet. Og skoven NØD vi at bruge som tilflugtssted og hyggehjørne, resten af vores tid på Egeskov.

Effie og Fred fandt også kærligheden i skoven 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *