Ja lad os bruge paller – for det er jo så nemt at arbejde med… Kamp til hækken uge 2

Udekøkken

Som deltager i Tv 2´s have-program Kamp til Hækken, var der for hver uge en bunden opgave der skulle løses. Uge 2 skulle derfor munde ud i et udekøkken.

Så snart opgaven med et udekøkken blev stillet, var vi helt sikre på fire ting. Der skulle være masser af vilde krydderurter, der skulle være hyggeligt, der skulle være et bålsted, og det skulle bygges op af genbrugte paller. For det er jo nemt at arbejde med… Eller noget.

Pallerne malede vi sorte

Underlaget

Vi fik hurtigt skaffet og malet en håndfuld paller, der ved at bliver stillet på højkant kunne udgøre bagvæggen af køkkenet, og samtidig fungere som grøn væg af krydderurter. Men først skulle “gulvet” ordnes. Vi holder meget af brændenælder og mælkebøtter, men ikke lige midt i i køkkenet. Derfor startede vi som altid med at grave ud, lægge et lag stabilgrus,  (08), planere og stampe det godt med en pladevibrator. Eller “den der stamper-ting” som den blev døbt. Til sidst et lag slotsgrus.

Sti og køkkenområde skulle først lige klargøres – se i øvrigt hvor fint ukrudtet er på vej!

Bålsted

Vi var ikke i tvivl om, at vi i stedet for den klassiske sorte kuglegrill, skulle have et bålsted. Vi er begge madglade, og elsker duften af brænderøg. Hullet til bålstedet blev gravet ud, og så foret med sten. Her skal man lige være OBS på ikke at bruge flintesten, noget der ellers er rigeligt af her på Fyn og hjemme på Djursland. Flint har nemlig den ulempe at det springer ved de høje temperaturer, så i stedet udvalgte vi marksten i nævestørrelse, af granit.

Selve køkkenet

Eftersom ingen af os havde den store erfaring med at bygge pallekøkken, snakkede vi med en dygtig tømrer, som rådgav os på konstruktionen, og vi lagde en plan – som vi næsten fulgte. De er faktisk lidt u-handy sådan nogle paller, specielt på sommerens mest blæsende eftermiddag! Men op kom de, selvom der blev jongleret lidt med dem.

Man har en plan – til man laver en ny 😉

Efter at have sat de to sider i et V, lagt lægter ind for at holde på de to opretstående paller, og lagt en bordplade på (igen ask fra Egeskov, samme type planke som vi brugte til kanterne inden i drivhuset – læs om uge 1, hvor vi lavede drivhus her), var vi altså ret sikre på, at det køkken ikke vælter nogen vegne – selvom det måske ser lidt vakkelvornt ud.
Vi har siden været nede og tjekke, og hverken efterårsstormene eller vinterens våde vejr, har fået bugt med køkkenet, det står lige så fint som den dag vi byggede det. Vi kan med sikkerhed sige, at hvis VI kan bygge det her, så kan de fleste andre altså også. Det er bare at komme igang og prøve sig frem, og hvad så hvis det betyder man sige C, D, E, F og G, for at nå i mål. Det er bare god underholdning, og ganske tilfredsstillende når man når dertil.

Shopping – Mathias-style

En vandhane og et udendørs gasblus fra byggemarkedet, service og køkkentilbehør købte vi brugt. Vi ville gerne havde haft en rigtig vask, men de planker vi havde fået, var for smalle til at kunne holde selv den mindste vask, vi kunne få fat i. Så vi endte med den simple (men fuldt funktionelle) løsning, med en spand under bordet. Det giver fleksibilitet, og det er jo et udekøkken, så det må gerne være lidt simpelt.

Vores smukke og sjove udekøkken

Så var det bare at få foret pallerne med ukrudtsdug, fylde op med jord, og så var vi klar til krydderurter! Det lyder i tv som om vi sankede alle urterne i naturen, det gjorde vi altså ikke, for der vokser ikke rosmarin, vulkansurkløver, blomsterkarse og husløg vildt i Danmark. Der var alt for meget plads i pallerne til at vi ville fylde dem op med vilde planter fra naturen, men mange af dem, bl.a. vild timian, merian, mynte, skovsyre og sødskærm, fandt vi selv. Der endte med at være over 20 forskellige slags (se listen her). Køkkenet var primært til os, men de vilde bier fandt hurtigt blomsterne i køkkenet, så det blev en win-win for alle. Vi har samlet en liste med gode råd, hvis du selv vil prøve kræfter med at sanke planter i naturen.

Og køkkenet set bagfra, med den flotte grønne væg. Krydderurterne var placeret så lys og skyggeforhold passede bedst til planten.

Agurk. Agurk. Agurk.

Vi fik også til opgave at gro agurker, så de blev sat i jorden i drivhuset så snart det stod klar. Imellem agurkerne og de andre grøntsager (cherry tomat – Sungold, og chilli – Orange habanero), satte vi tagetes og basilikum. Disse to er velkendte hjælpeplanter for specielt natskyggefamilien (som tomat og chili tilhører).

Tagetes, basilikum, tomat, chili og agurk

Tagetes holder jorden fri for nematoder og tiltrækker nytteinsekter der spiser bladlusene, basilikum forbedrer smagen af tomater, og jager flyvende skadedyr bort pga. sin stærke lugt. Det viste sig at være en god ide, vi havde i hvert fald ingen problemer med skadedyr overhovedet. Og vi høstede så SINDSSYGT mange agurker, at vi åd og åd af dem, og gav væk til alle der så meget som nærmede sig haven!

Agurk..

Vi fik derfor også hurtigt oprettet en kompostbunke lige ved siden af drivhuset, så vi kunne tænke i at re-cirkulere noget af næringen, og alt det plantemateriale vi måtte fjerne fra grøntsagerne. Det skete et par gange at både tomaterne og agurkerne kollapsede under deres egen vægt og knækkede snoren de var hængt op med.

Agurk..

Det var nok fordi vi ikke dyrkede i plastiksække, men direkte i jorden, der var fed og leret, og fuld af krudt. Vi bor jo begge et stykke fra smukke Egeskov Slot på Fyn, hvor haverne var anlagt, og var derfor nød til at tænke i løsninger, der ikke krævede ret meget daglig nusseri. At plante direkte i jorden gav os en smule mere buffer på at skulle vande, da det var en temmelig våd sommer. Dog havde vi heldigvis søde naboer og hjælp fra de dygtige gartnerne på Egeskov, til lige at tjekke om alt var i orden, ellers var det nok ikke gået.

Og lidt flere agurker….

Vores køkken blev hurtigt tilholdsstedet, når vejret ellers ikke lige tvang hos ind i drivhuset. Her kunne der drikkes kaffe, duftes til vores krydderurter, hentes vand og finde service, når der skulle skæres agurk fra drivhuset til madpakken. Kort sagt, endte vores køkken med, at blive en fint integreret del af vores have, et køkken vi begge ville ønske vi kunne tage med hjem, men vi må jo bare bygge et nyt 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *